Nepochybně. Ale otázka zněla - čím si protiřečí subsidiarita a federalismus. Definujme si pojmy: Pokud federací rozumíme zastřešující sdružení (organizací, spolků, států) pak ten protiklad padá. Já to ještě - pro větší srozumitelnost doplním výňatkem z publikace. Nizozemští autoři kritizují subsidiaritu z hlediska katolické církve, kritizují to, že subsidiarita se dostala do křesťansko- demokratických stran skrze papežskou encykliku Rerum novarum.
Píšou ... Subsidiarita je klíčovým konceptem v křesťansko-demokratické ideologii. Základní myšlenkou je, že vyšší úrovně pověřují co největším počtem úloh nižší stupně řízení za účelem zbavit se méně důležitých úloh, které mohou efektivněji vykonat nižší úrovně. Dalším předpokladem je, že nižší stupně – až k jednotlivci – mohou být zneužité, pokud jsou jimi delegované. Iniciativa pověření je se shora dolů. Vyšší úrovně rozhodují, jak velký prostor poskytnou nižším úrovním na manévrovaní, kdy a za jakých okolností jim může být jejich svoboda odebraná.
To je samozřejmě možné, pokud jsou splněné podmínky v textu vyznačené např. vyšší úrovně pověřují co největším počtem úloh nižší stupně řízení, ...nižší stupně – až k jednotlivci – mohou být zneužité, pokud jsou jimi delegované, Vyšší úrovně rozhodují, jak velký prostor poskytnou nižším úrovním na manévrovaní...atd.
Tyto podmínky nejsou splněné - zde se bavíme o ústavě. A z ústavy - nikoliv z vyšších úrovní řízení - vychází princip subsidiarity. Také principy papežské encykliky nejsou - a pro náš stát už vůbec ne - závazné. Já to chápu jako vyjádření tradičního protestantského odporu proti katolicismu, které však s přímou demokracií nemá žádné styčné body.
Dalším problémem je chápání pojmu federalismus. Příručka překládá pojem federalismus jako zastřešující sdružení jednotlivců - toto chápání je nám s jednou výjimkou (federace strojvůdců) cizí. Federaci chápeme jako zastřešující sdružení např. Ruská federace, USA, Spolková republika Německo atd. - kde platí, že jednotlivé státy (kantony, spolkové země atd) mají svéprávné postavení, které nemůže měnit svým výhradním působením centrální vláda. Federalismus a subsidiarita jsou mimoběžné pojmy - alespoň já tomu tak rozumím. Když se rozhodnu potlačit subsidiaritu, tak chtíc, nechtíc posiluji centralismus - jinak mi to rozum nebere.